Zelalem Workagegnehu: Den ödmjuka aktivisten

7th March 2016  By Tedla D. Tekle
0


När man för första gången träffar Zelalem kan man genast beskriva honom som en ödmjuk man. Det är en åsikt som delas av många som har träffat honom, däribland en medlem i en volontärgrupp för ungdomar, startad på eget initiativ, och som regelbundet besöker samvetsfångar.

Zelalem Workagegnehu, eller Zola som vi kallar honom, är en respektfull, omtänksam och begåvad 32-årig man, född och uppvuxen i Addis Abeba. Han har varit en toppstudent sedan grundskolan och tog sin kandidatexamen i företagsledning vid Gondar University. På sin fritid tyckte han om att titta på Premier League-fotboll och att engagera sig som volontär för att hjälpa utsatta människor. Han är också en entreprenör och har underhållit sig själv och sin familj genom uppstartandet av egna mindre startup-företag, många av dem framgångsrika. Under några år bloggade Zola tillsammans med mig om Etiopien och de geopolitiska frågorna rörande Afrikas Horn.

Det här är vad jag vet om Zola: han är inte och har aldrig varit medlem i något politiskt parti. Däremot är han väldigt politiskt medveten. Han höll sig alltid uppdaterad om den politiska utvecklingen i Etiopien och var aktiv i sociala medier, i huvudsak för att utbyta information och idéer. Av rädsla för påföljder om han skulle använda sitt riktiga namn, skrev han under pseudonym.

Zelalem läste till sin master i offentlig förvaltning vid Addis Ababa University när han blev arresterad den 8 juli 2014. Den 31 oktober 2014 blev han åtalad för att via sociala medier ha länkar till den diasporabaserade oppositionsgruppen Ginbot 7 gällande planer att störta landets regim. Han blev även åtalad för andra liknande brott.

Zola har nu spenderat över ett år i fängelse tillsammans med officiella tjänstemän från oppositionspartier, såsom Habtamu Ayalew, PR-ansvarig för UDJ-partiet; Daniel Shibeshi, organisationsansvarig i UDJ; Yeshiwas Assefa, rådsmedlem i Semayawi (Blå Partiet) och Abraha Desta, tjänsteman i Arena Opposition Party i Mekele och föreläsare vid Mekele University. Alla åtalades tillsammans med Zelalem, men han kände inte någon av dessa uttalade oppositionspolitiker innan han blev arresterad och hade ingen som helst koppling till dem. Ytterligare tre av Zolas vänner arresterades för att ha ansökt till en utbildning i internetsäkerhet som enligt uppgift kommer från en etiopisk journalist baserad i USA. Denna utbildning ägde dock aldrig rum. Det kom som en stor överraskning för många människor, politiker och mediarepresentanter att denna unge, okände man åtalades på en så hög nivå.

När Zelalem påbörjade den tidigare nämnda masterexamen började vår kontakt att minska. Därför kom det som en enorm chock för mig när han arresterades förra året. Allt jag kan tänka på är hans mod i denna svåra kamp och, som den volontär som besökte honom konstaterade, hans stora ödmjukhet.

Zola, min vän, mitt hjärta längtar efter att se dig fri!

 

Översättning från engelska av Johanna Ärlemalm
Tedla D. Tekle
Tedla, PhD, worked for several private media outlets when he was in Ethiopia. He blogs on De Birhan and other media outlets, and spreads awareness about his co-blogger and friend Zelalem Workagegnehu, who has been jailed in Ethiopia since July 2014. View articles by Tedla here. Web www.debirhan.com Twitter: @debirhanerYou might also like
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
Boken som förändrade mitt liv Kära läsare. Jag har läst en bok som har förändrat mitt liv. Jag vet att det kan låta som en klyscha, men att uttrycka...