Untold Stories firar ett år!

1st November 2016  By Melody Sundberg
0


Untold Stories startade som ett projekt med uppdraget att ge röst till människor med erfarenhet av brott mot pressfrihet, men utvecklades till en plattform som sprider berättelser om brott mot mänskliga rättigheter – i tre länder. Idag är det Untold Stories ettårsdag.

Bild tagen före första intervjun.

Bild tagen före första intervjun.

När jag för ett år sedan släppte sidan hade jag inte en aning om vad jag gav mig in på. Jag hade ingen erfarenhet av projektledning och hade bara gjort en intervju i mitt liv (Untold Stories första!). Men i mitt hjärta fanns en dröm om att göra allt jag kan för mänskliga rättigheter. Idag är jag glad att jag följde den drömmen.

Jag har nu varit ideell projektledare för Untold Stories i ett års tid. Det har varit fantastiskt att guida och inspirera människor till att utvecklas till fantastiska skribenter. Att sprida deras berättelser har varit en ära. Men ingenting slår upplevelsen i att träffa en person som tidigare varit fängslad för journalism och att höra honom berätta om skillnaden Untold Stories gör för människor vars största rädsla är att glömmas bort.

Att skapa och utveckla Untold Stories har långt ifrån alltid varit lätt. Jag minns hur det var att intervjua visselblåsaren Abdullahi Hussein och höra honom berätta om de fruktansvärda brott mot mänskligheten som utförs i Ogadenregionen. Jag minns hur det kändes att träffa Caalaa Hayiluu Abaataa, en man som fängslades för att ha skrivit dikter om det förtryckta oromofolket. Jag kan fortfarande se sorgen i Jomanex ögon när han beskrev hur mycket han saknade sina vänner som var fängslade för att ha bloggat om mänskliga rättigheter. Att höra deras berättelser gjorde mig sömnlös i flera nätter – och alltför väl vet känner den känslan av hjälplöshet som kommer av att veta att så många är kvar i svåra situationer.

Jag insåg snabbt att jag inte kan stå ensam, och lyckligtvis behövde jag inte det. Jag hade aldrig förväntat mig den respons jag fick när jag började annonsera efter ideella korrekturläsare, översättare och illustratörer. Min inkorg fylldes snabbt av svar från hela landet. Många av dem berättade att de alltid längtat efter att göra något för mänskligheten. Untold Stories gav dem möjlighet att använda sin kreativitet och kunskap för att göra förändring. Det är mer än fantastiskt! Och mest av allt blir jag djupt rörd och imponerad när jag tänker på alla de modiga skribenter som kontaktat oss för att skriva om sina personliga erfarenheter. Tillsammans arbetar vi hårt för att fullfölja uppdraget att göra världen medveten om vad som sker i diktaturer.

 

Snabb tillbakablick av 2016

Filmning igång!

Filmning igång!

Jag hade en tydlig vision av vad jag ville att sidan skulle vara: En onlineplattform som ger röst till människor som har personliga erfarenheter av brott mot pressfrihet. Men idag har sidan utvecklats till något som är mycket mer än så. Under första året har mer än 30 skribenter, intervjupersoner, poeter, illustratörer, korrekturläsare och översättare medverkat för Untold Stories. Tillsammans har vi publicerat 33 artiklar och intervjuer inom ett brett urval av ämnen. Vi har också publicerat poesi, fantastisk konst, videos och översatt artiklar till afaan oromo, amhariska och svenska.

Untold Stories är inget mer och inget mindre än sina skribenter och läsare. Plattformen kommer alltid att vara vad skribenterna och läsarna vill att den ska vara. Mänskliga rättigheter är inte ett ämne som alltid ser likadant ut. Behovet kommer alltid att förändras och flexibilitet är ett måste för att anpassa sidan efter dessa behov. Medverkarnas förfrågningar har utvecklat sidan till vad den är idag, och den kommer att fortsätta att utvecklas.

En av de första förändringarna som gjordes var att bredda fokusområdet. Pressfrihet är kopplat till så många andra ämnen inom mänskliga rättigheter, och för att till fullo förstå varför vissa länder inskränker yttrandefrihet måste man förstå vad det är journalisterna försöker avslöja. Jag kontaktades till exempel av många som ville skriva om ämnen såsom korruption och förtryck mot etniska grupper, och beslöt därför att öppna upp för att låta skribenterna skriva även om andra områden. Untold Stories började med att fokusera på Etiopien, men en av de första förändringarna var att tillåta berättelser även från andra länder. Jorunalister, bloggare och människorättsaktivister lever ofta i exil och många berättelser är skrivna från andra länder. Många medverkande har delat med sig av berättelser om svårigheterna med att fortsätta sitt journalistiska arbete i ett nytt land, och om att starta ett nytt liv. Under sensommaren bestämde vi oss för att bredda sidans fokusområde till att även skriva om de två andra största fängslarna av journalister i Afrika: Egypten och Eritrea. Vi publicerade nyligen de första artiklarna om dessa länder.

När nya artiklar och berättelser fortsatte att komma till min inkorg märkte jag att tortyr var ett återkommande ämne. När jag insåg att ett chockerande antal människor bär på den tunga erfarenheten av att ha utsatts för tortyr, började vi titta djupare på ämnet, speciellt när det gäller att förstå de psykologiska effekterna. Nyligen publicerades en artikel om var och hur överlevare av tortyr kan få hjälp och stöd att läka.

Konst och psykologi var hörnstenar ända från början, och idag är jag glad över att se utvecklingen. Vi tror att konst är ett av de bästa sätten för att sprida medvetenhet. Det är ett språk alla kan förstå. Alla artiklar illustreras av en av våra fantastiska illustratörer. Kartan över förhörscentret Maekelawi i Etiopien, där många journalister och andra kritiska röster fängslas, och en av cellerna modellerad i 3D, är utmärkta exempel på hur konst kan användas för att sprida medvetenhet. Många konstnärer och illustratörer har skapat otroliga illustrationer under året, som samlats i ett konstgalleri.

Nu ser vi framåt!

Under 2017 planerar Untold Stories att:

 • Fortsätta sprida medvetenhet om tortyr och dess psykologiska och fysiologiska effekter
 • Publicera mer artiklar och berättelser om pressfrihet och andra problem inom mänskliga rättigheter i Eritrea, Egypten och Etiopien
 • Släppa en svensk verison av Untold Stories
 • Publicera fler berättelser från livet i exil
 • Öka synligheten online och offline

Fira med oss genom att stödja oss!

Låt oss fira detta första år genom att hjälpa oss sprida våra berättelser! Följ oss på Twitter, Facebook och Instagram. Dela och sprid vårt arbete på sociala medier och låt alla få veta om att vi finns. Din hjälp kommer att göra stor skillnad!

Du kan stödja oss genom att: 

 1. Länka till våra berättesler på sociala medier
 2. Använda någon av dessa bilder och länka till oss: http://www.untoldstoriesonline.com/downloadable-images/
 3. Länka till vår sida från din blogg/sida
 4. Reposta våra berättelser (glöm inte att länka tillbaka till oss!)
 5. Bli vår partner: http://www.untoldstoriesonline.com/partners/
 6. Följa oss på sociala medier och bjuda in dina vänner (till exempel på Facebook) att göra detsamma
 7. Medverka genom att skriva, illustera eller översätta. Kontakta oss på info@untoldstoriesonline.com och fråga om guidelines. Vi söker just nu idella skribenter som vill skriva om mänskliga rättigheter i Eritrea och Egypten.
 8. Finns det en föreläsning, seminarium, konferens eller demonstration du tycker att vi ska vara med på? Kontakta oss på info@untoldstoriesonline.com .
 9. Vill du hjälpa oss att synas online och offline? Tveka inte att kontaka oss på info@untoldstoriesonline.com .

Untold Stories finns på: 

Twitter: @ofthesilenced
Facebook: Untold Stories
Instagram: @untoldstoriesonline

I ett år har Untold Stories hjälpt läsarna att inse vad förtryck är, inspirerat till medkänsla och introducerat läsarna till de som lidit till följd av brott mot mänskliga rättigheter. Detta är bara början. Jag och de medverkande tackar dig för att du ger oss styrkan att fortsätta framåt!

Melody Sundberg, projektledare
Melody Sundberg
Project manager of Untold Stories. Photographer and artist. Educated in Psychology.You might also like
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
So, You Think You are a Democrat? The rationale behind the question is challenging. A democrat believes in the rule of people; it is a person who demands democracy, who...