Röster från Ogaden

23rd November 2016  By Melody Sundberg
0


“Abdi Mohamoud Omar, presidenten för Somaliregionen, har idag dödat min yngre bror Faysal Muhumed Omer, 36. Men ännu värre är den fysiska och mentala situation min 70 årige far, torterad bortom all fattning, befinner sig i. Han såg sin son dödas genom att han slängdes ut från en bil i farten.”

Inlägget skrevs av en av mina Facebookvänner. Ett sådant inlägg scrollar man inte förbi utan att beröras.

När jag för ett år sedan intervjuade visselblåsaren Abdullahi Hussein om brotten mot mänskliga rättigheter i Ogadenregionen (Somaliregionen) i Etiopien, kände jag starkt att jag ville publicera mer om detta på Untold Stories. Detta visade sig dock vara svårt eftersom mina kontakter från Ogaden var i det närmaste obefintliga. Men nu har det blivit dags att öppna dörren till denna stängda region.

Den senaste veckan har jag tagit del av hårresande berättelser om hur regionens president, Abdi Mohamoud Omar, behandlar lokalbefolkningen. Han är en man som fängslar, torterar och dödar alla han helt enkelt inte tycker om. De som kritiserar hans sätt att styra regionen försvinner spårlöst. Faysal dödades därför att hans bror hade engagerat sig för mänskliga rättigheter. Men tyranneriet har inte stannat i Etiopien. Human Rights Watch har nyligen rapporterat att folk i västvärlden som vågar sig på att protestera mot presidenten hotas till tystnad. Presidentens informanter är välspridda och demonstranternas familjer bestraffas hårt.

Samtidigt fortsätter motståndet mot presidentens hårdförda styre. Jag var nyligen på en presskonferens om ett nytt initiativ som ska arbeta för mänskliga rättigheter i regionen. Folk har fått nog. Det är dags att säga nej.

I västerländska samhällen gömmer sig människor som tycker att dödandet av oskyldiga människor är helt okej. Detta är något som svenska politiker och medier måste uppmärksamma.

Under de senaste veckorna har flera artiklar om Ogaden publicerats på Untold Stories. En del av dem har haft en helt svart illustrationsbild. En mörk verklighet. Läs dem, dela.

Fayisal var en pappa. Jag ska avsluta med ord från en artikel av Aden Hassan.

”Domaren är Fayisals barn. Frågan är enkel. Ingen nyansering. Ingen förvrängning. Inget förledande.

– Har du stått upp för mig?”Melody Sundberg
Project manager of Untold Stories. Photographer and artist. Educated in Psychology.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
Ogaden: Breaking the Networks of Oppression The Somali (Ogaden) region in Ethiopia, despite being one of the most oppressive places in the world, has largely managed...