Mitt Facebookflöde är täckt av blod

22nd February 2016  By Melody Sundberg
0


En oändlig ström av bilder på skadade och döda personer. Bilder på män och kvinnor som ligger på sängar eller direkt på gatan. Några av dem omgivna av en sörjande publik, andra ensamma. Några av dem gråter och skriker i smärta, andra stirrar hopplöst in i tomma intet. Under de senaste veckorna har mitt Facebookflöde varit täckt av blod.

De skadade och döda är demonstranter. De kritiserade den oansvariga expansionen av Addis Abeba, huvudstaden i Etiopien, som hotar att förflytta de Oromobönder som lever nära staden. Många av demonstranterna är studenter som kommer från universiteten. De ville att någon skulle lyssna.  De krävde att deras grundläggande mänskliga rättigheter skulle respekteras. Nu är de döda. De närgångna fotona av deras hemska skador får mig att må illa.

I många länder skulle dessa människor ha tillåtits att framföra sina fredliga protester utan att hindras. Deras rätt till att protestera skulle ha respekterats. Men inte i Etiopien, inte under TPLF:s styre, eftersom de ser till att vem som helst som demonstrerar, kritiserar eller kräver sina rättigheter blir torterade, fängslade eller dödade.

Bilderna som översköljt Facebook talar ett tydligt språk. Polisen använder brutalt våld mot fredliga demonstranter, och under de senaste veckorna är det inte bara demonstranter som attackerats, utan nedslaget mot pressfriheten har i allmänhet intensifierats. Journalister har blivit fängslade, och bloggargruppen Zone 9 Bloggers, som frisläpptes i juli respektive oktober 2015, har återigen kallats till domstol. Slutet på 2015 och början på 2016 ser inte bra ut.

Men det finns fortfarande hopp, och det är tänt av människor som vägrar ge upp. Bland bilderna av skadade och döda, dyker även andra bilder upp. De kommer från Etiopien, USA, Sverige, Australien, Nederländerna, och många andra länder. Klädda i svart och med nedböjda ansikten fortsätter människor att protestera i tystnad. Med nävarna korsade, som om de bar handfängsel, visar de solidaritet med de demonstranter som blivit bestulna på sin frihet och sina liv; i ett land där ingen tillåts uttrycka sina åsikter, där är ingen fri. Deras beslutsamhet och budskap är tydligt: de kommer inte att låta ondskan vinna.

 

Översättning från engelska av Tina Larsson

 
Melody Sundberg
Project manager of Untold Stories. Photographer and artist. Educated in Psychology.You might also like
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
When Crying is a Crime Ethiopia is often praised for being the home of diversity. Different nations live within the borders, all with their own language,...