Kära svenska läsare: Dina pengar hamnar i händerna på diktatorer!

27th September 2016  By Wondemagne Ejigu
0


Jag har en ödmjuk förfrågan till dig att som medmänniska göra något åt korruptionen i Etiopien. Du förstår, korruption är en sjukdom. Det är en cancer som kan döda en nation och på sikt orsaka otaliga humanitära katastrofer. Det är ett kraftfullt instrument som håller diktatoriska regimer kvar vid makten. Korruption är en rot till mänskligt lidande.

Den nuvarande diktatoriska regimen i Etiopien har under 25 års tid outtröttligt plundrat nationen. Att avslöja och exponera korrupta förehavanden, såväl som korrupta myndigheter, spelar en avgörande roll i varje försök att hindra eller motarbeta korruption. Ett sätt att avslöja korruption är genom att fråga var pengarna kommer ifrån. Det är där du, kära läsare, kommer in i bilden.

Jag slår vad om att du undrar vad du har att göra med korruption i Etiopien. Ingenting, såklart. Men det har dina pengar. Jag kommer att förklara hur, genom att låta dig veta precis hur skenande korruptionen i Etiopien är, och hur den svenska regeringen stödjer en diktatorisk regim. Jag kommer också att förklara vad du kan göra åt det. Men låt mig börja med att ge dig ett kristallklart exempel på korruptionen.

 

Korruption i Etiopien

Den 18 augusti 2015 blev en hög tjänsteman, en toppmedlem i TPLF (Tigrayan People’s Liberation Front, den styrande regimen i Etiopien), gripen av brittisk polis på Gatwicks flygplats. Han bar på den skandalösa summan fem miljoner brittiska pund i kontanter (runt 59 337 692 svenska kronor). Utifrån denna incident vill jag fråga dig om du kan föreställa dig denna incident ske i Sverige? Att en medlem av ett politiskt parti slösar eller stjäl miljontals svenska kronor från allmänheten på ett sådant hänsynslöst sätt? Jag tror inte det. Det är otänkbart.

Jag ber dig notera att detta bara är en bland många incidenter, framlyft för att visa dig hur den diktatoriska regimen i Etiopien beter sig som en maffia genom hänsynslös korruption. Här följer några exempel på exakt hur allvarlig korruptionen är, baserad på officiell statistik från Världsbanken, Internationella valutafonden och den etiopiska regeringen själv:

  • Enligt Global Financial Integrity (GFI), som spårar illegala pengar som strömmar ut från utvecklingsländer runt om i världen, uppgår den summa pengar som Etiopien förlorat genom illegal smuggling av kontanter ut ur landet mellan år 2001 och 2010 till 16.5 miljarder amerikanska dollar. Det motsvarar mer än 1.3 biljon svenska kronor.
  • Den 5 januari 2012 avslöjade en rapport från UNDP (FN:s utvecklingsprogram) att 8 miljarder amerikanska dollar (mer än 66 miljarder svenska kronor) i hemlighet hade tagits ut ur Etiopien inom loppet av 10 år.
  • En annan rapport från UNDP från år 2014 framförde att den summa pengar som tagits ut ur landet under samma år uppskattades till mer än 3 miljarder amerikanska dollar (mer än 24 miljarder svenska kronor).

Efter att ha analyserat olika oberoende rapporter är finansiella efterforskare överens om att Etiopien förlorar omkring 3 miljarder amerikanska dollar, uppskattningsvis 24 miljarder svenska kronor, varje år genom korruption.

Den riktiga och osagda sanningen är att den diktatoriska regimen stjäl från folket – till och med medan människor lider och dör av hunger.

År 2012 började jag lägga ner eget arbete på att avslöja en korruptionsskandal rörande en sockerfabrik. En av teknikerna den diktatoriska gruppen använder sig av i sitt systematiska korruptionssystem är att konstruera ambitiösa och storskaliga infrastrukturprojekt. Dessa är dock falska och fungerar som ett sätt att underhålla korruptionen. Byggnationen av tio nya sockerfabriker är ett av de fejkprojekt Ethiopian Sugar Corporation åtagit sig. Det lustiga med det hela är att byggnadsarbetet av detta sockerprojekt gavs illegalt till ett lokalt regeringsföretag kallat METEC. METEC är ett ingenjörsföretag förvaltat av Försvarsministeriet, och alla i dess högsta ledning, samt de flesta anställda, är militärer. Det avslöjades att den högsta ledningen av METEC, som består av militärgeneraler, förskingrade 3.8 miljarder amerikanska dollar (runt 24.1 miljarder svenska kronor) genom att använda sockerkooperativsprojekt som ett perfekt kamouflage.

Det som gör mig rasande är det faktum att 20 miljoner människor just nu lever i allvarlig fattigdom i Etiopien. Den diktatoriska regimen, ambassader, betalade utländska lobbyister och gynnade sympatisörer talar om för dig att orsaken till dagens hunger i Etiopien är den så kallade El Niño, ett väderfenomen som orsakar allvarlig torka. Men, kära läsare, låt dig inte förledas av denna partiska, falska propaganda. El Niño påverkar många andra fattiga länder och ändå har inget av dem 20 miljoner människor som svälter till döds. Den osagda och sanna orsaken till hungern är den diktatoriska regimens misskötsel av resurser, såsom finansiering och mark.

Medan Etiopiska diktatorer plundrar 3.8 miljarder amerikanska dollar från folket, lovar FN att hjälpa de svältande människorna. De internationella biståndsorganisationerna och FN kämpar för att få ihop 1.5 miljarder amerikanska dollar (omkring 12 miljarder svenska kronor). Ser du hur det hänger ihop? Det är inte så att Etiopiens diktatoriska regim inte klarar av att föda sitt eget folk. Den riktiga och osagda sanningen är att den diktatoriska regimen stjäl från folket – till och med medan människor lider och dör av hunger.

 

En ödmjuk uppmaning om medmänsklighet

untold_stories_corruption_desiree_kellerman

Illustration för Untold Stories av Desiree Kellerman.

Var tror du att alla dessa pengar, stulna av grymma diktatorer, kommer ifrån? En del kommer faktiskt från din ficka. Just precis, från din hårt förvärvade inkomst. Den svenska regeringen, med goda intentioner att hjälpa Etiopiens folk, är en av de huvudsakliga finansiella supportrarna av den diktatoriska regimen. Naturligtvis samlar den svenska regeringen pengarna från svenska medborgare, såsom du, genom skatter. Det är på så vis din hårt förvärvade inkomst hamnar i händerna på hänsynslösa diktatorer. Diktatorerna använder pengarna för att behålla makten.

Hur känns det att veta att dina pengar hamnar i diktatorers händer? Hur känns det att veta att dina pengar används för avskyvärda handlingar mot mänskligheten? Hur känns det att veta att de används för att köpa vapen och för att stödja regimens system, som förtrycker oskyldiga människor? Jag vet att den svenska regeringens och folkets generositet är en äkta hjälpande hand. Det är en handling av ren solidaritet mellan två nationer som åtnjuter historiskt långa och framgångsrika diplomatiska relationer. Men, den sorgliga verkligheten kvarstår.

Då jag i några år levt i ert öppna och demokratiska samhälle har jag lärt känna den genuina godheten hos det svenska folket. Jag vänligen föreslår att vi sätter politiken åt sidan och gör något – åtminstone för de 20 miljoner människor som svälter i Etiopien idag. Låt oss göra något gott för de människor som sitter bakom galler för att de vågade säga sanningen om korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Du förstår, vi kan inte se åt andra hållet längre. Medmänsklighet är själva fundamentet i vad det är att vara människa. Det är ett koncept – ett koncept av medkänsla, vänlighet, hänsyn, förståelse och empati, som är inneboende i varje mänsklig varelse, oavsett etnicitet, färg eller andra möjliga skillnader. Det är vad som bryter ner barriärer mellan människor och det är det grundläggande hoppet för hela mänskligheten. Det är den fina tråd som kopplar samman varenda en av de sju miljarder människor som lever på planeten Jorden. Jag är starkt övertygad om att varje konflikt, krig och elände kan bli löst, om det hanteras med detta koncept som utgångspunkt; medmänsklighet. Kan du föreställa dig vad som skulle hända om vi, för en stund, bortsåg från politiken, överbryggde gapet emellan oss och hjälpte varandra med våra problem?

Detta är anledningen till att jag ödmjukt ber dig om att göra något. Missförstå mig inte. Jag ber dig inte om pengar. Som en medmänniska kan du göra massor av andra saker. Jag ber dig vänligen att säga något till din regering. Låt de ohörda rösterna nå din regering genom dig. Tänk om alla som läser denna artikel skickade en e-post till det Svenska Utrikesdepartementet; en e-post där vi frågar varför Etiopiens diktatoriska regim stöds. Vad skulle hända om vi, tillsammans, skickade tusentals e-post?

Detta är vad jag ber dig om – och jag ber om det med vänlighet, medkänsla, sympati och solidaritet. Det är en enkel handling av medmänsklighet, något vi kan göra tillsammans för en god sak.

Min kära svenska läsare, om du går med på att vara de röstlösas röst, följ följande länk till Margot Wallström och ifrågasätt den svenska regeringen för att de stödjer en diktatorisk regim. Var också vänlig och vidarebefordra ditt e-post till untoldstoriesonline@gmail.com så att vi kan hålla koll på antalet e-post.

Ett uppriktigt tack, i de röstlösas namn, från mig.

Wondemagne Ejigu Kebede, Stockholm, Sverige

 

Översatt från engelska till svenska av Saga Norrby.

 
Wondemagne Ejigu
Wondemagne was born and raised in Addis Ababa, Ethiopia. He was educated in Addis Ababa Commercial College in Human Resource Management and also have a Bachelor of Science in Information Systems from the Addis Ababa University. He has been working in both the National and commercial Bank of Ethiopia, and as a business consultant and local representative for various foreign companies. Ever since he was a student at the University, he used to contribute articles to newspapers. A few years back, he specifically started to write mainly about corruption and other social issues.You might also like
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
Three Countries – Three Similarities People once feared that anti-terrorism laws could be used to jail journalists. Today, we know that this nightmare has become reality,...