I händerna på människosmugglare: Vardagen i flyktinglägret Shagarab

26th May 2016  By Caalaa Hayiluu Abaataa
0


År 2012 befann jag mig i Shagarabs flyktingläger i Sudan, sedan jag i rädsla för att dödas tvingats fly från Etiopien. Under denna tid pågick en stor konflikt mellan en Rashaidagrupp* och lägrets flyktingar; de som lever utan hopp.

Mitt i vardagen tränger Rashaidagrupper in i flyktingläger och kidnappar barn, kvinnor och män ur alla delar av flyktingsamhället. Jag deltog i att hjälpa flyktingar under tre dagar i följd. Under en veckas tid hade mer än 25 flyktingar kidnappats från Shagarab. Efter att ha kidnappat flyktingarna och de asylsökande, gör rashaidagrupperna två saker med dem. Har flyktingarna släktingar i utlandet, från Europa, Australien eller Nordamerika, och är från rika familjer, vill kidnapparna ha lösensumma inom en vecka. Om flyktingen inte har släktingar eller tillräckligt med pengar för att betala, blir de sålda till andra grupper och transporterade till Sinaiöknen, där en omänsklig tragedi pågår. Kidnapparna trakasserar kvinnor och barn, våldtar små flickor, och utsätter dem för allt som kan kallas omänskligt.

Vad är logiken bakom den sudanesiska tystnaden, när ett så stort brott begås på deras territorium?

Jag undrar om dessa grymma Rashaidagrupper verkligen är mänskliga, med tanke på vad de har gjort med asylsökande och flyktingar i sudanesiska flyktingläger. Jag ställer mig ofta frågan: Vem är det som utför dessa operationer under vilka mänskliga organ tas för att säljas i Sinai? Har de som utför operationerna verkligen genomgått läkarutbildning och examinerats i etik och medicin? Men ingen kan svara på mina frågor. Uppenbart är dock att någon samverkar med dessa Rashaidagrupper jag talar om, och de tar de mänskliga organen och begraver kropparna i öknen. Varför? Varför är mänskliga varelser så grymma mot varandra? Lever vi verkligen i ett modernt samhälle i 21: a århundradet? Det är svårt att tro det.

Flyktingarna och de asylsökande i Shagarablägret bestämde sig för att dö tillsammans. Snarare än att dödas i den livlösa öknen valde de att kämpa mot den väpnade Rashaidagruppen.  Allt vi hade var vår gemensamma själ. Även om vi i lägret kom från länder såsom Oromia, Etiopien, Eritrea, Somalia, Tchad eller Kongo, stod vi enade i den gemensamma andan att försvara oss och samtidigt göra vår protest hörd världen över. Flyktingarna försökte berätta om de fasansfulla händelser som pågår i detta stängda flyktingläger, där det var tänkt att de skulle vara konfidentiellt skyddade. Jag överraskades också av den sudanesiska säkerhetstjänsten och den odisciplinerade polisen, som skadade och sålde flyktingar till smugglarna, och även till Rashaidagruppen.

Eftersom Sudan är ett land som har makt att förändra situationen, tycker jag att Sudan bör stå till svars för förlusten av de tusentals flyktingarna och asylsökande människorna. Vad är logiken bakom den sudanesiska tystnaden, när ett så stort brott begås på deras territorium? Och det är faktiskt inte bara Sudan som bör ställas till svars för detta, utan hela världen. Detta gäller alla. Hur kan folk bara sitta och se på när människor dödas? Det finns många möjligheter att stoppa den här situationen. Vi kan minska dödssiffran om vi gör människor medvetna om vad som sker. Allt vi behöver göra är att börja bry oss om varandra, och inte bara tänka på oss själva. Framförallt borde vi som är godhjärtade människor visa hur man bör vara mot andra. Det är vad jag tycker.

Översättning från engelska av Thomas Tidholm. Redigering av Melody Sundberg.

Rashaidagrupp* En grupp smugglare, som ofta omnämns av flyktingar, och som tillhör den etniska gruppen Rashaida.
Caalaa Hayiluu Abaataa
Caalaa Hayiluu is an Oromo author and poet. He has published two books in Afaan Oromo.You might also like
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story
Bulchitoonni Teenya Dhugumatti Eenyuun Tajaajiluu-Nu Moo Fedhii Dhuunfaa Isaaniitii? Read in English here. Yeroo arbi lamaan wal-lolu, kan jalqaba miidhamu margaa (hookaa); margaafi bineensota xixiqqoo iddoo...